ZWANGER EN PLANTAARDIG ETEN:
KAN DIT?

30 weken zwanger! Wow, wat gaat dit snel ineens… Mooi moment om iets te posten over zwangerschap en plantaardig eten. Kan dat eigenlijk wel? En hoe doe jij dat? Ik heb geleerd dat dit niet zo zwart/wit is. Helemaal tijdens een zwangerschap is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam, maar hoe vertrouwd ben je daarmee? En wat als je ineens “meat cravings” krijgt. Switch je dan maar ff naar een carnivoor dieet? Achter gesloten deuren ineens non-stop kip aan het kluiven?

Nope, zeker niet. Wel is het belangrijk om te weten waar een craving vandaan komt en in welke fase van je zwangerschap je zit. Zo kon ik de eerste periode geen broccoli zien en klonk pizza als ontbijt, lunch en avondeten me prima! Dit ging gelukkig snel weer over (hello variatie). Door meer waardes in m’n bloed te testen kwam ik erachter dat o.a. m’n vitamine B12, jodium en ijzer aan het begin top was, maar dat m’n zink wat laag was. Ik koos niet voor de standaard multivitamine die aangeraden werd, maar lette meer op hoe ik plantaardig m’n zink kon aanvullen. Bijvoorbeeld door hennepzaap en lijnzaad aan m’n smoothies toe te voegen of pompoenpitten te roosteren voor een salade. En als ik af en toe zin had in een ei, nam ik dit ook gewoon.

TUSSENDOORTJE VOL MET ZINK

Probeer eens onze heerlijke speculaas balletjes. Vol met zink van hennepzaad en cacoanibs.

Vanaf 4,50

Als ik 1 ding heb geleerd is dat ik nog veel minder lekker ga op stress over eten dan dat ik in 5% van de gevallen me niet strikt houd aan een plantaardig dieet.

En zo werkt het met veel dingen. Voel jij je helemaal top bij 100% plantaardig? Go for it! Wil je graag 100% plantaardig eten, maar merk je dat je niet zo lekker voelt? Stop je hier dan gelijk mee? Nee dat hoeft zeker niet. Laat je vitamines checken: B12, jodium, ijzer, foliumzuur, zink, vitamine D en vitamine C. Vul aan met supplementen waar nodig, maar kijk zeker ook hoe je meer uit je voeding kan halen.

Check je behoefte per periode. In het laatste trimester heb je bijvoorbeeld sneller een ijzertekort. Waar mijn ijzer aan het begin nog vrij hoog was, bleek deze nu ineens te laag. Omdat je uit plantaardig eten ijzer wat minder goed opneemt is het handig dit te combineren met vitamine C. Smoothies met bietenblad en spinazie to the rescue!

Kortom doe vooral waar jij je goed bij voelt, lichamelijk en mentaal. Zie je het echt niet zitten om iets dierlijks te eten? Doet het niet, stem je plantaardige dieet iets meer af op je vitamine behoeftes en vul aan met supplementen als dit nodig is.

Zelf slik ik nu bijvoorbeeld B12, zink, omega 3 (uit algen), vitamine D en ijzer (met vitamine C) bij en eet ik 95% plantaardig met af en toe een ei of wat yoghurt.

RECEPT VOOR MIJN IJZERRIJKE SMOOTHIE

Deze smoothie ziet er super lekker uit met z’n paarse kleur, smaakt heel goed en zit vol met ijzer van bietenblad en spirulina. Ook zorgt hij ervoor dat je de ijzer beter opneemt omdat hij gecombineerd wordt met vitamine C van de frambozen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 80 gram bevroren (wilde) bosbessen
  • 100 gram bevroren frambozen
  • 1 banaan
  • 200ml kokosdrink
  • 2 handjes bietenblad (Red Chard)
  • 2tl spirulina

Mix alle ingrediënten in een blender of foodprocessor en laat even goed blenden totdat je een romige smoothie hebt. Te dik? Voeg nog wat extra kokosdrink toe. Enjoy!

Is jouw voedingspatroon veranderd tijdens je zwangerschap? Welke cravings heb jij? Of wil je graag weten hoe je een tekort plantaardig kan aanvullen?

Laat het me weten door een mailtje te sturen naar maaike@eatpeasy.nl 🙂

Liefs,

Maaike